Komkommernieuws, once upon a time…

Komkommernieuws, once upon a time…

Het was 1981…

Daar is waar het ooit begon, de passie voor geluid, events, techniek, vermaak en muziek.

Fioretti College, Lisse, waar ik het atheneum ‘volgde’. De laatste bel op vrijdagmiddag klonk…YEAH! rapaan naar de aula of soos (Fihol…), feestjes bouwen! Ik was vele, vele uren op deze school aanwezig, en tegelijkertijd wat afwezig in de lessen, vond het onderwijzend personeel…

We draaiden met een geweldige club vrijwilligers van de schoolvereniging (FSV) prachtige avonden met bandjes van school, uit de regio, eigen disco’s met DJ’s van school en film marathons.

Jawel, voor 1.200 leerlingen, die allemaal op kwamen dagen en in de aula gepropt werden, tot ongenoegen van de omliggende podia, die het met heel wat minder subsidies moesten doen, ondenkbaar nu…

Maar ook acts als Roberto Jacketti & The Scooters, Herman Brood, Toontje Lager, Fay Lovsky, etc. En zelfs het televisie programma ‘Je Ziet Maar’ werd een keer op school opgenomen. Mijn taak in deze actieve schoolvereniging – naast al het techniek geprutst – was PR extern. Dan ga je dus als broekie concerten van bovengenoemde acts bezoeken en met hun managers praten om een gig te regelen.

Erik en de scooter mannen zijn overigens weer op tour, las ik hier!

Mijn eerste stappen op een bak met faders. De geweldige HH Electronics Stereo-12. 4-band EQ, 1 aux send, 1 foldback send en een master fader. Solo/PFL werkte middels een draaiknop met 12 standen…

En als PA huurden we bij Helios in Haarlem een set SA (JBL) 4530 subs met een SA 4537 top erop, onder fanatici de ‘glijbaan set’ genoemd. Dikke ‘lichtgewicht’ torren-bakken ernaast met Bell X-over. Gecomplimenteerd door een heus effecten rack: Maxim Digital Delay MDD-1000, Roland RE-201 Space Echo, Akai (?) cassettedeck en een Teac GE-20 10-band GEQ, wauw! Hard werken zonder recall, presets, digitale inserts en plug-ins.

Eén van de oudere leerlingen had al een rijbewijs, dus die mocht, het bij Sloothaak in Haarlem gehuurde, Mercedes 508D busje besturen. Met een veel te zware vracht vol oud hout en flightcases over de hobbel bruggetjes van de Leidsevaart richting Lisse. Het busje stond op het schoolplein nog na te schudden!

Prachtige tijd.

Onderop de brochure van HH uit die tijd.

(In de hoek op de eerste foto mijn vader, ook altijd in voor een feestje.)

En nu je hier toch bent.

Wat meer vintage stuff en zelfspottend leedvermaak.

In die tijd speelde ik ook in een pop bandje, ‘The Artopas’, en bouwde daarvoor mijn eigen keytar, de ‘KBY 2’, gekoppeld aan mijn zelfbouw 2 VCO analoge synthesizer. Wat een lol. Magistrale promo foto toch? Genomen in mijn synth lab.

Niet heel erg lang daarna, een verschil van dag en nacht, de Fairlight CMI III in mijn kleine studiootje. Wat een beest, wat een plezier, wat een techniek en wat een sound. Hoezo Software Instruments?

Time flies.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.